Hercules és Xena végignéztem az összes részt!

Kis nosztalgia a gyerekkorból, mindenkinek, aki szereti a hősőket, vagy azzá akarna válni!

A Xena és Hercules a gyerekkor legmeghatározóbb fantasy, mitológia sorozata.

Kapcsolódó kép

Kapcsolódó kép

Amikor kicsi voltam Xena volt a harcos hercegnő és azért tetszett, mert egy emberi hősnő volt, aki nő létére megtudta védeni magát, nem volt egyértelműen jó, voltak rossz tulajdonságai is, de ennek ellenére törekedett, hogy jobb emberré váljon, mint azelőtt. 

A történet szerint Ares hadisten vette rá Xenát, hogy rossz legyen s háborúkban mészároljon le védteleneket.Az idő egyre múlt, s Xena végül megértette, hogy olyan erő lakozik benne, amivel akár jót is cselekedhet, s megmentheti az embereket a gonosztól. Ezek ismeretében jóvá tette bűneit, megismerkedett Gabriel-lel, akivel kezdetben nem jöttek ki jól, de  a szőke parasztlány, aki művelt volt és iró, ő is hatott Xena-ra. A harcos hercegnő megtanította Gabrielt verekedni kezdetben bottal, majd később még súlyosabb fegyverekkel. Gabriel meg megtanította Xena-t szeretni, s érzelmesnek lenni. Az ő kapcsolatuk túlmutatott a barátságon. Bár mindkettőjük elvesztette a szeretteit a harcokban, mégis megbocsájtottak egymásnak és kitartottak a végsőkig. Ez volt az a sorozat, mely előtérbe helyezte a feminizmust, s a leszbikus kapcsolatot is bemutatta. Bár nem jöttek össze sosem a sorozatban, egyértelmű volt, hogy még Ares iránt sem érzett olyan szerelmet Xena, mint Gabriel iránt. 

Hercules:

Zeusz fiának, aki félig isten, félig ember, s annak barátjának Iolasnak a kalandjai sokkal előbb készültek el, mint a Xena.  Bár Lucy Lawless (Xena három karakterként is megjelent a sorozatban mint pl. amazonként, kentaur párjaként, Xena-ként a harcos hercegnőként.)

Hercules mindig makulátlan volt, s tisztességes, ereje az igazi istenekkel vetekedett. Jó sok jelenetben megcsodálhattuk a szaltókat verekedés során, meg, hogy mindig a helyes útat választotta. Héra Zeusz felesége ( a házasság istennője) mindig bosszút akart állni rajta mert férje megcsalására emlékeztette őt Herc.

Ez a konfliktus odáig vezetett. hogy megölte a feleségét és gyermekeit is, még a második feleségét is (bár abban Ares is ludas volt. Ha ez nem elég még a barátját, s harcostársát Michael Hurst által megformált Iolas-t is megölték már párszor, de visszajött a halálból. 

Bár nem ő a főhős, de annak barátja, akinek a színészi játéka kiemelkedő. Hisz eljátszotta Iolast, a főgonosz-t is aki szektát alapított emberekből, (akit később legyőzőtt Hercules) sőt ő játszotta a speciális hamupipőkés részekben a jó tündért, aki mesterien táncolt és énekelt. 

Másik dimenziók.

Létezett a sorozatban egy másik dimenzió ahol Hercules többször is legyőzte negatív  énjét. Ott gonoszt is játszott, ami elég jól ment neki, bár a jó szerepét meggyőzőbben játszotta. Iolas abban a világban udvari bolond volt.

Egy kicsit bátortalan, s félős, de feltaláló is volt. Egy kis ideig átment a másik dimenzióba, ahol Hercules jó volt, majd sellőként elúszott kedvesével.

 

Kiemelkedő gonoszok:

Kevin Smith (Ares ,Hercules testvére )humoros,sexy, s néha paródia volt a gonoszra. Sokat lehetett rajta nevetni. Emlékezetes karakter volt. Főleg a másik dimenzióban vicces volt szerelem istenként fehér bőrcuccban szivecskéket dobálva.

Héra kegyetlen, begyepesedett, karót nyelt nő, akiben csak az utolsó részben volt, valami emberi, no meg a végtelen féltékenység.

Callisto- Xena és Hercules sorozatban istennőként,s angyalként is jelen volt. Kiskorában Xena leigázta a családját, ezért megbolondult, s gyilkológéppé képezte ki magát. Gyakran támadta meg Hercules-t s Xena-t is. Sőt megölte Gabriel férjét is.

Autolickus - a tolvajok fejedelme sokat szaltózott , lopott, egy igazi macsó, akinek van humora

 

Viccesek és szépek

Salmonely a kereskedő , aki vicces volt, félénk, de megfűszerezte a sorozatot, s jó üzleti érzéke volt:)

Apfrodithe humoros, plaza cicás istennő, aki victoria secret-et idéző ruhákban, meghatározó volt Iolas-al, s Gabriel-lel való barátsága, s ő is tört néha borsót Hercules álla alá. Ő is tehetséges volt, s szerethető.

A két sorozat vége

Xena nem isten, mint Hercules ezért többször is meghalt, a végén is történt valami tragédia.

Hercules vége kicsit gyerekes lett a vicces lila sárkánnyal, de legalább legyőzte az óriásokat, s együtt maradt Iolas-al.

 

helyszínek: Gyönyörűek voltak a tájak, erdők, szigetek a vizesések, Egyiptom, a tenger. Minden utazást élmény volt nézni.

A díszletek mesterien voltak megmunkálva. A jelmezek is gyönyörűek, művésziek, a páncélok és fegyverek kidolgozása figyelemreméltó.

Konfliktusok: Belső konfliktusaik a szereplőknek emberivé tették őket, hisz bármennyire hősők voltak, ők is féltek, néha sírtak is,  irigykedtek, féltékenykedtek egymás sikereire sokszor kellet választaniuk a jó és a rossz között. Ha rosszat tettek próbálták jóvá tenni.

A verekedések: igazi keleti harcművészet , az ütések mesteriek, hiába nem tocsogtak mindig a vérben az ellenfelek, mégis elhittük, hogy valóban csata volt. Jackie Chan szerű humor is volt a harcok között, szaltók, akrobatika. Persze a kaszkadőrök munkája is látszott, remek volt.

Tanulság:

Az életben sokszor hibázunk, de ha kijavítjuk a hibáinkat, s tanulunk belőle, akkor fejlődünk. Mindig a becsületes úton kell haladni, hallgatni a szívünkre, s sokat tanulni. Isten mindig próbára tesz minket, azért, hogy tanuljunk belőle és bölcsebbé váljunk általa.Mindig van lehetőség arra, hogy jobb emberekké váljunk, minden nap egy újabb ajándék istentől, arra, hogy valami jót tegyünk, vagy tanuljunk az életben. Egy dolog megbocsájtani másoknak a rosszat amit tettek nekünk. (pl. Callisto, hogy megölte Xena a családját). A legfontosabb, hogy mi ne váljunk bünőzőkké, s ahogy szeretjük magunkat, úgy szeressünk másokat. Úgy bánjunk másokkal, ahogy szeretnénk, hogy velünk bánjanak. A bosszú nem helyes út, s megmérgezi a harag, s a düh a lelket. Ez történt Callisto-val is a bosszú tette rettegett, s utált személlyé. Meg lehet őt érteni, hogy elvesztette a családját, de úgyanolyan gyilkossá vált, mint Xena azelőtt. Lehetett volna jobb ember, tehetett volna jót is, de hagyta, hogy a méreg megegye a lelkét.  Próbáljunk meg megbocsájtóak lenni, s főleg megbocsájtani magunknak, hisz az a legnehezebb, majd jóvvá tenni bűneinket.  Isten mindenkit meghallgat, bárki jó útra térhet. Ezt tanította a sorozat, az emberek folyton változnak, s van remény, hogy egyszer mindenki jobb emberré vál. Élete hősévé!

Képtalálat a következőre: „Callisto xena”Képtalálat a következőre: „Callisto xena”

 

 

 

 

(Callisto sokat szenvedett, a végén Xena-ban jó útra tért, s angyallá vált, s megbékélt a lelke)

 

Szerethető sorozatok, sokan tudtak azonosulni a két művészeti alkotások szereplőivel. Igazán élmény volt újranézni az összes részt!!

Kérdés

Miért nincs folytatása a Herculesnek és a Xena-nak?

Miért ne dolgozhatna a két csapat együtt?

Hiányozni fog a sorozat, lehetne közös filmjük is!!